La vall

La riera del Mediona-Riudebitlles neix a la serra d’Ancosa, a la Llacuna. Rep el nom de Mediona fins al municipi de Sant Quintí, i de Riudebitlles a partir del terme de Sant Pere, fins que desemboca a l'Anoia. A les seves ribes s’ha combinat l’activitat agrícola –hortes i camps- amb la industrial. En un tram de 15 km s'apleguen un total de 29 molins paperers, avui la majoria inactius.

El municipi

Sant Pere de Riudebitlles és un municipi de 2.300 habitants, de tradició industrial paperera des del segle XVIII, que que compagina la indústria amb l’activitat agrícola.
Serveis: biblioteca pública –al costat d’HD Riudebitlles–, piscina (estiu) i zona esportiva municipal, gimnàs, bars, restaurants, botigues, perruqueries i estètica, taxi, consultori mèdic.

Els molins paperers

Els molins paperers són, amb l’església, el casal dels marquesos de Llió i el Pont , els edificis representatius de la vila. Foren construïts al llarg del segle XVIII, i la seva activitat es desenvolupà durant els segles XIX i XX. La producció de paper ha estat la base de l’economia del poble fins a l’actualitat.

Els cellers

En un radi de 15 km a la rodona, es troben la majoria de cellers de l’Alt Penedès, dedicats a l’elaboracó de vins i caves, que es poden visitar.

Els museus

Amb concordança amb l’activitat vinícola i paperera de la zona, hi ha dos importants museus per visitar: el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, a Vilafranca del Penedès, i el Museu Molí Paperer de Capellades.

A peu

Sant Pere es troba al bell mig de la vall del Riudebitlles. Des d’aquest enclavament es poden fer excursions a peu i amb bicicleta a les serres properes de Gramar, el Puigcúgol i Clivelleres per l’antiga carrerada i tants d’altres camins i partides veïnals, així com visites a cellers i molins paperers.

Amb vehicle

El municipi està situat a la part oriental de la comarca de l’Alt Penedès, a 15 km de Vilafranca i 8 km de Sant Sadurní. Per una banda, és a 35 km del mar (platges de Sitges i de Vilanova i la Geltrú, al Garraf, i de Calafell i el Vendrell, al Baix Penedès), i per l’altra a 40 km del massís de Montserrat.

Barcelona

Com que és a 1 h de Barcelona, amb vehicle privat i amb transport públic (autobús o tren), es poden fer visites d’un dia a la ciutat, i tornar el vespre a la tranquillitat de la comarca.