TOKYO – OSAKA – RIUDEBITLLES. APUNTS

Exposició de pintures de David Ribas

Més d’un centenar de persones van assistir a la inauguració de l’exposició de pintures de David Ribas Tokyo-Osaka-Riudebitlles. Apunts, que va tenir lloc dimecres 28 de desembre de 2011, dia dels Innocents, a HD Riudebitlles. Art i allotjament.
La mostra aplega obra recent de l’artista, majoritàriament sobre paper, apunts del seu viatge al Japó el mes d’octubre passat i postals de la sèrie Sin ir más lejos fetes també al Japó.
Es tracta d’un recorregut que comença l’any 1997, amb l’obra titulada Sushi i postals de viatge que mostren la primera experiència japonesa de Ribas, i continua catorze anys després, amb noves impressions i nous punts de vista.
Reapareixen elements arquitectònics i gastronòmics, sintetitzats per la mirada fugaç de Ribas, així com l’interès per la lletra impresa en premsa, fanzines i publicitat, i pels grafits.
Tots aquests elements, amb el viatge com a fil conductor, són un recurrent en la seva trajectòria personal i professional. El contacte humà, la cuina, la música, els costums dels indrets visitats són per a Ribas motiu de curiositat i interès, dels quals no vol ser tan sols receptor sinó també transmissor.
La pintura de David Ribas, de traç volgudament simple, es caracteritza per l’ús del color, les formes de línies angulars i la pintura per estrats. En paraules de la crítica d’art María José Corominas, “les obres [de Ribas] continuen un procés de depuració i resulten cada vegada més poètiques”.
L’activitat artística ha portat Ribas a fer estades de treball al Marroc, a les illes de Mallorca i Sardenya i en diferents ciutats europees i al Japó.

Riudebitlles
Riudebitlles, un afluent de l’Anoia, dóna nom al municipi on Ribas viu i treballa, a l’Alt Penedès, i a una conca de tradició paperera des del segle XVIII, que n’ha marcat l’economia i la fisonomia. Dóna nom també al petit hotel que Ribas ha obert en aquesta localitat, HD Riudebitlles, un espai obert a l’art, al paper i al viatge.
L’octubre de 2011 David Ribas va fer una exposició a la galeria Brocken de Tòquio, titulada Riudebitlles. Ara fa el viatge de tornada, que comença a la ciutat on va exposar, continua a Osaka, on va residir, i acaba de nou a Riudebitlles.
Amb aquesta altra mostra de títol geogràfic, Tokyo-Osaka-Riudebitlles, Ribas vol transmetre les seves impressions de viatge, obrir diàlegs i establir sinergies.

Sin ir más lejos
Quan viatja, Ribas fa postals del lloc en què es troba. D’aquesta manera ha anat elaborant una sèrie titulada Sin ir más lejos, integrada per postals fetes en diversos llocs del món, que són ja una col•lecció.
L’octubre de 2010 va fer una convocatòria oberta als artistes que hi volguessin participar. El resultat va ser un recull de més de 200 postals inèdites de 55 artistes d’arreu del món, que van ser presentades a HD Riudebitlles el 28 de desembre de 2010 (www.hdriudebitlles.com) i exposades fins al 30 de gener de 2011.
Una vegada més, l’element geogràfic torna a ser ara present en una exposició a la conca del Riudebitlles, un lloc per fer itineraris a la deriva.

Tokyo-Osaka-Riudebitlles. Apunts
Del 28 de desembre de 2011 al 29 de gener de 2012
HD Riudebitlles – Art i allotjament
Carrer de Baix, 33
08776 Sant Pere de Riudebitlles
Festius, de 12 a 14 h
Cita prèvia: 93 899 59 79 – 600 531 116